5 oct. 2011

Trei zile pana la Draconide. Ploaia de stele cazatoare vine in Romania pe 8 octombrie

Romania este "perfecta" pentru vizionarea acestui "fenomen unic in viata", a declarat un specialist francez in predictii. Acesta a vorbit despre ce ne asteapta pe data de 8 octombrie. In noaptea de sambata spre duminica, pe cerul Romaniei se va putea observa "un curent de meteori urias, numit «Draconide»".




Potrivit specialistului francez Jeremie Vauboillon, curentul de meteori, denumit popular "ploaie de stele cazatoare", cuprinde mii de miliarde de particule dintr-o cometa, care patrund in atmosfera cu viteza foarte mare.






"Ca sa va dau un exemplu, toata lumea stie ca in luna august sunt foarte multe stele cazatoare si toata lumea le poate vedea, fara un mare telescop. E foarte usor: te duci afara, deschizi ochii si le vezi. In octombrie, vor fi de doua ori sau chiar de sase ori mai multe stele cazatoare decat in august.

Este momentul perfect pentru a fi vazute. Daca vreti sa scapati de oras, va duceti in afara, va intindeti sau va asezeti pe un scaun si le veti putea vedea. Va incurajez puternic sa mergeti sa le vedeti", a declarat Jeremie Vauboillon.





Potrivit expertului in predictii, ultima data fenomenul a fost vazut in 1946, iar inainte de acest an in 1933.

"Este ceva foarte rar, este exceptional si va rog sa nu ratati aceasta ocazie. Daca aveti bunici care au vazut curentul din 1946 sau din 1933 va vor spune ca este un eveniment unic in viata. Chiar trebuie sa-l vedeti, ca este ceva ce nu vedem zilnic", a mai declarat specialistul in predictii.

Potrivit lui Vauboillon, "Draconidele” vor putea fi vazute din intrega Europa, dar si din partea de vest a Asiei, Romania fiind "perfecta pentru observarea acestui eveniment".

Calculele facute de specialistii Observatorului Astronomic din Bucuresti arata ca undeva intre ora 22 si 3 dimineata ar trebui sa observam mai multe stele cazatoare care par a veni din constelatia Draco, aflata nu departe de stralucitoarea stea Vega.

"Nu le vom vedea pe toate in acea constelatie si pentru a determina daca am observat o draconida trebuie sa prelungim inapoi traiectoria meteorului sa vedem daca ajunge in constelatia Draco", spune specialistii.

DRACONIDE 2011 – un curent meteoric imprevizibil


Curentul meteoric Draconide (numele este asociat constelației Dragonul sau Draco, grupare de stele dinspre care par a se revărsa meteorii) este unul scurt ca perioadă, producându-se între datele de 6 și 10 octombrie ale fiecărui an. De ce tocmai atunci ? Pentru că exact în acea perioadă Pământul traversează o zonă cu particule de praf și gheață, urme ale cozii cometei 21P/Giacobini-Zinner. Aceste urme intră în atmosfera Terrei și din cauza vitezei lor foarte mari ( 20 km/secundă) la frecarea cu aerul se aprind, rezultând așa-numitele stele căzătoare, noteaza planetariubm.wordpress.com

Ceea ce poate fi foarte greu anticipat la acest curent meteoric este numărul maxim de meteori observați în condiții ideale de vizibilitate, timp de o oră, având radiantul (punctul din care ni se pare că se împrăștie meteorii) deasupra capului (sau mai sofisticat spus, rată zenitală orară). De regulă, acest curent meteoric este unul slab, generând în medie 10 meteori/oră. Însă au fost ani (1933 și 1946) când acest curent a produs adevărate furtuni de meteori, ajungând la impresionantul număr de aproximativ 10000 de meteori/oră, adică aproape 3 meteori/secundă.

Maximul curentului pentru acest an pare a fi unul deosebit. International Meteor Organization (IMO) apreciază că numărul maxim al Draconidelor din acest an se va situa între minim 60 meteori/oră și maxim 600 meteori/oră. Din păcate, lumina produsă de cea mai mică Lună Plină a anului (care va avea loc în data de 12 octombrie) va diminua în proporție de 80-95% numărul de stele căzătoare observabile, astfel încât ne vom putea declara mulțumiți dacă vom vedea chiar și un singur meteor/minut.

Cei de la www.spacedaily.com sunt mult mai optimiști și prevăd un maxim de 1000 de meteori/oră. Indiferent de numărul maxim de meteori care se vor lăsa observați, spectacolul ceresc merită urmărit. În cazul în care cerul va fi senin, condițiile cele mai bune pentru observații sunt înafara orașelor, locuri în care poluarea luminoasă va afecta mult vizibilitatea fenomenului.

Ideal ar fi să stăm întinși pe spate (eventual pe un izopren într-un sac de dormit) și să privim în direcția NNV spre constelația Dragonul (situată între Carul Mare și Carul Mic). În acest mod vom avea vizibilitate optimă care va conduce la înregistrarea unui număr cât mai mare de stele căzătoare. Imaginea de mai jos, furnizată de softul Stellarium, ne va fi de folos pentru o depistare mai rapidă a zonei de urmărit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu