20 sept. 2011

Aproape 70 de filme documentare din România şi Ungaria, la un festival de profil de la Miercurea Ciuc


Aproape 70 de filme documentare din România şi Ungaria sunt prezentate, în această săptămână, la cea de a şaptea ediţie a Festivalului film.dok, ce se desfăşoară la Miercurea Ciuc, sub egida Ministerelor Culturii de la Bucureşti şi Budapesta.


În festival au fost înscrise 180 de filme, iar după preselecţie au rămas 67.

Directorul festivalului film.dok, Farkas Gyorgy, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că 20 la sută dintre filme sunt în limba română, alte 20 la sută sunt filme româneşti, dar în limba maghiară, iar zece la sută sunt filmate în România, dar sunt produse în Ungaria.

"Cred că România romantică, cu munţii şi oamenii ei, este interesantă pentru cineaştii din Ungaria", a explicat Farkas Gyorgy numărul mare de documentare din Ungaria care au fost filmate în ţara noastră.

Preşedintele juriului este Darday Istvan, un cunoscut regizor de film din Ungaria, printre membri numărându-se şi realizatorul Titus Munteanu, din partea Fundaţiei Arte Vizuale, care este coproducător al festivalului.

Farkas Gyorgy a precizat că la această ediţie numărul filmelor prezente în festival este mai mare decât în anii precedenţi, remarcându-se un interes deosebit din partea tinerilor creatori de documentare.

"Este cel mai puternic program de până acum şi avem un număr mare de creatori tineri. (...) Este posibil ca în finanţarea filmelor documentare să fi intervenit o înnoire sau să fie vorba de o schimbare de generaţie", a spus Farkas Gyorgy.

Proiecţiile filmelor au loc începând cu ora 12,00 şi până după miezul nopţii, fiecare dintre producţii fiind sincronizate în română sau maghiară, după caz.

Directorul festivalului a precizat că acest eveniment se doreşte a fi un "Parlament al documentariştilor, un loc unde să existe un dialog între regizori şi producători, ţinând cont că toată lumea vorbeşte de filme de lungmetraj, iar creatorii de documentare sunt lăsaţi deoparte".

La finalul festivalului vor fi acordate zece premii, dintre care trei vor fi răsplătite cu bani. Documentarul care va obţine locul I va primi 2000 de euro şi titlul de cel mai bun film al festivalului.

Evenimentul de la Miercurea Ciuc este finanţat de Ministerele Culturii din România şi Ungaria, dar şi de Primăria municipiului şi Centrul Naţional al Cinematografiei.AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu