25 sept. 2011

Marin Preda, omagiat acasă, în lumea Moromeţilor




Scriitorul Marin Preda a fost omagiat joi în localitatea sa natală, Siliştea Gumeşti, din judeţul Teleorman, în cadrul unui colocviu intitulat "Marin Preda - incomod şi actual?", manifestarea fiind inclusă în programul Festivalului naţional de literatură ce poartă numele autorului "Moromeţilor".


Scriitori, critici literari şi alţi oameni de cultură din Teleorman, Bucureşti şi alte judeţe au fost unanimi în a evidenţia că Marin Preda, prin opera sa, a îmbogăţit tezaurul literaturii române din toate timpurile.

Criticul Gelu Negrea a declarat că, "dacă opera lui Marin Preda este mereu actuală, marcând proza naţională cu câteva cărţi de excepţie, trebuie recunoscută şi calitatea de instanţă morală infailibilă".

Potrivit sursei citate, "nu i se pot imputa lui Marin Preda lucruri fundamentale", la Editura Cartea Românească pe care o conducea apărând de-a lungul anilor multe cărţi bune prin asumarea responsabilităţii.

Florentin Popescu, redactor şef la revista culturală "Sud", s-a referit în termeni laudativi la "verticalitatea" lui Marin Preda şi la "posteritatea critică", apreciind că "intrarea într-un con de umbră a marelui scriitor este nemeritată".

La rândul său, criticul literar Ana Dobre consideră că "datoria noastră este nu să-i vânăm greşelile, ci să-i citim opera".

Publicistul George Stanca crede că Marin Preda "este fotograful ţăranului român din secolul trecut şi merită o mie de statui", aprecierea fiind făcută în contextul nevoii de implicare a autorităţilor pentru a se reabilita casa în care s-a născut scriitorul şi centrul memorial, ca repere ale unei moşteniri valorificate prea puţin.

După colocviu şi lansarea volumului de interviuri "Moromeţii - ultimul capitol" de Sorin Preda, la Siliştea Gumeşti vor fi acordate premiile Festivalului naţional de literatură Marin Preda, aflat la ediţia a XII-a şi reluat după opt ani prin implicarea Consiliului Judeţean Teleorman, Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman şi Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Naţional Teleorman, care au colaborat cu Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu