26 sept. 2011

Studentii din Grecia au ocupat postul public de televiziune din Atena





Un grup de studenţi greci a pătruns duminică seara în sediul postului public de televiziune întrerupând emisiunea difuzată de acesta, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului.

În acelaşi moment, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva unei manifestaţii a studenţilor în apropierea Parlamentului.

"Postul public de televiziune NET a fost ocupat şi noi lucrăm la restabilirea situaţiei", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Guvernului, Elias Mossialos.

"Sunt studenţi. Nu este o problemă legată de canal", a adăugat el, fără alte detalii.

Aproximativ 50 de studenţi au intrat în sediul postului de televiziune cu intenţia de a difuza un mesaj de contestare a reformei universitare, potrivit poliţiei. Această reformă a provocat proteste în mai multe facultăţi.

Dar oficialii postului de televiziune le-au respins cererea şi pentru a evita o intervenţie în direct similară cu ce s-a produs în urmă cu trei ani, jurnalul de la ora 19.00 a fost anulat şi înlocuit cu un documentar de călătorie.

Un incident similar celui de duminică s-a produs în decembrie 2008, când mai mulţi tineri au pătruns pe platoul jurnalului de seară pentru a protesta faţă de uciderea de către poliţie a unui băiat în vârstă de 15 ani.

Tinerii au desfăşurat o banderolă pe care telespectatorii puteau citi "Încetaţi să vă mai uitaţi la televizor şi ieşiţi în stradă". Jurnalul a fost întrerupt rapid şi înlocuit cu anunţuri publicitare.

În exteriorul Parlamentului, în centrul Atenei, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii ostili politicii economice a Guvernului şi care blocau un bulevard din centrul capitalei ce trece prin faţa Parlamentului, a constatat un fotograf al AFP.

Aproximativ 2.000 de persoane s-au reunit în piaţa Syntagma, centrul manifestaţiilor organizate împotriva Guvernului de mişcarea "indignaţilor", care a urmat modelul manifestaţiilor din Spania.

Un grup de protestatari a aruncat cu sticle în poliţie.

Poliţia a ripostat. Aceste incidente intervin în timp ce ministrul grec de Finanţe se află la Washignton pentru o nouă serie de întrevederi în vederea obţinerii unor împrumuturi pentru ca vistieria statului să nu fie goală în octombrie.

Manifestanţii sunt furioşi împotriva unei taxe controversate impuse salariaţilor, împotriva reducerii pensiilor şi creşterii TVA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu